Italië

Oinotaria (dit betekent wijnland), zo werd Italië al eeuwen geleden genoemd door de Grieken. Rond de zesde eeuw voor Christus is de wijnbouw in Zuid-Italië begonnen. De Italianen hebben, begin 19e eeuw, hun kennis meegenomen naar nieuwe wijnlanden als Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika (Napa Valley). Vanuit deze landen hebben ze de nieuwe technieken, methoden en wijnstokken teruggebracht naar Italië wat een een innovatie in de wijnbouw heeft opgeleverd.

Algemeen
Italië (officieel: La Republica Italiana), is met ruim 58 miljoen inwomers een republiek in het zuiden van Europa. De totale oppervlakte van Italië is 301.323 vierkante kilometer. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1200 kilometer. Van oost naar west daarentegen liggen de afstanden maar tussen 54 en 170 kilometer. 
 
Samen met Frankrijk is Italië de grootste wijnproducent van de wereld met ruim 100 miljoen hectoliter per jaar. Door het hele land zijn wijngaarden aangeplant. De laatste jaren is er in Italië grondig gemoderniseerd in technieken en methoden en levert het steeds meer kwaliteitswijnen. Italiaanse wijnen zijn onderverdeeld in Vino da Tavola, Indicazione Geografica Tipica (I.G.T.), Denominazione di Origine Controllata (D.O.C.) en. Denominazione di Origine Controllata e Garantita (D.O.C.G).

Ingeburgerd

De populariteit van Italiaanse producten heeft een enorme vlucht genomen in ons land. Niet voor niets, want Italië staat bekend als het land van de goede smaak. De designmeubelen, mode, schoenen en auto´s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De Italiaanse keuken is zelfs zo ingeburgerd dat zij vergroeid is geraakt met onze nationale eetcultuur. En wat past daar beter bij dan een glas Italiaanse wijn? Reden genoeg voor een (hernieuwde) kennismaking.

Klimaat

Er is geen eenduidig beeld te geven van het klimaat in Italië. De Alpen in het Noorden kennen natuurlijk andere temperaturen dan de zuidelijke gebieden. Door de diverse bergketens, zowel in het noorden, midden als zuiden, kunnen de temperaturen zelfs op korte afstand veel van elkaar verschillen.

In bijna elke streek in Italië wordt wijn gemaakt van een enorme verscheidenheid aan druiven, op een al even uitgebreid scala aan bodemsamenstellingen. Het zonnige, warme en droge klimaat zorgt voor druiven die rijk zijn aan suiker. Hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het er wordt en des te zoeter de wijnen over het algemeen zijn. De likeurachtige dessertwijnen komen dan ook uit het Zuiden, daar waar het Noorden met name de lichtere, elegantere witte wijnen voortbrengt.