Wijnstreken


Abruzzen
Het landschap is ruig in de Abruzzen. Wijngaarden rond de hoofdstad L’Aguila leveren de meeste kwaliteitswijnen. De rode wijnen worden veelal gemaakt van de Montepulciano d’Abruzzo en de witte van de Trebbiano d’Abruzzo. 

 

Calabrië
Het schiereiland Calabria is omringd door zeeën met in het midden bergmassieven en wouden. Naast de vele sinaasappelplantages is er een klein wijnbouwgebied. De bekendste wijn is de Cirò DOC.


Campania
De wijnbouw in Campania bestond hier al in de 3e eeuw voor Christus. Begin 1900 begon men met de aanplant van inheemse druivensoorten. De Aglianico druif, van Griekse oorsprong, levert de bekende Taurasi DOC. 

Emilia-Romagna
Emilia-Romagna is bekender om zijn gerechten dan om zijn wijnen. Parmaham, dun gesneden een delicatesse, en Parmezaanse kaas, een van de grootste kazen ter wereld. Bekende wijnen uit deze streek zijn de Lambrusco, Sangiovese en Trebbiano di Romagna. 

Friuli-Venezia Giulia
Dit wijngebied ligt tussen de Joegoslavische en de Oostenrijkse grens en de Golf van Venetië. In de regio Friuli begon men als eerste aan de kwaliteitsverbetering van wijn te werken. Druivensoorten als Sauvignon, Cabernet, Riesling en Merlot werden hier veelvuldig aangeplant. 

 

Gevarieerd genieten

Friuli-Venezia Giulia is bekend voor haar zeer diverse landschappen, die variëren van bergen en heuvels tot kliffen, stranden en prachtige lagunes. Ook kent de regio een rijk historisch verleden met vele bouwwerken en architecturale bezienswaardigheden.

 

Op culinair gebied valt er in Friuli ook veel te genieten: denk aan de overheerlijke San Daniele ham. Bovendien worden er ook stevige gerechten gemaakt als bonensoepen,  omeletten met diverse vullingen en polenta. Een visspecialiteit is baccalà, (stokvis) en een populair vleesgerecht is goulash  en braadworst.

 

Vooral witte wijnen

In Friuli worden voornamelijk witte wijnen verbouwd vanwege de gunstige zanderige bodem. Vooral de “Colli Orientali del Friuli” in het noorden staan bekend om hun zeer goede wijnen.  Naast de autochtone druivenrassen zoals de Refosco, Picolit, Ribolla Gialla, Tocai Friulano en Verduzzo Friulano waar prachtige wijnen van gemaakt worden, verbouwt men ook internationale druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Grigio en Sauvignon. Alle witte wijnen zijn fris en fruitig, behalve de Tocai die zeer aromatisch en krachtig is. Overigens is de naam "Tocai Friulano" inmiddels veranderd in "Friulano" omdat er ook een Hongaarse Tokaj is, overigens een heel ander type wijn, die het patent op deze naam heeft. Lazio
De dichtst bevolkte regio van Italië, waaronder de hoofdstad van Italië, Rome. 
Er zijn meer dan 50 coöperaties en vele middelgrote bedrijven die kwalitatief goede wijnen maken. De Frascati wijn is de meest bekende wijn uit Lazio.

Ligurië
In dit berglandschap met wijnbouw op terrassen is de grootste DOC is de Riviera Ligure di Ponente, waarvan de witte wijnen Pigato en Vermentino de bekendste zijn. Een bijzondere witte wijn is de Cinque Terre. 

Lombardije
De grote meren (Lago Maggiore, Lago di Como, Lago di Garda) en het omringende berglandschap maken van Lombardije een apart wijnland. Grote wijnen uit deze regio zijn Oltrepò Pavese en Lugana. 

Marche
Uit de regio Marche, gelegen in Centraal Italië, komt de Verdichhio dei Castelli di Jesi. Beroemd om de "Lollobrigida-fles" waarin de wijn gebotteld is. De wijn wordt veel gedronken bij de vele schaaldieren die voor de kust gevangen worden. 

Piemonte
Piemonte ligt in het noordwesten, aan de voet van de bergen (Ai piedi del monte), en is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië. Grote wijnen uit deze regio zijn de Barolo en Barbaresco. 

Puglia
Een dichtbevolkte regio in de "hak van de laars" met een zeer productieve wijnbouw. In 1986 maar liefst 14 miljoen hectoliter! Bekende wijnen zijn de Salice Salentino en de Locorotondo. Vele hectoliters alcoholrijke wijn wordt geëxporteerd naar o.a. Frankrijk.

Sardinië
Sardinië is slechts 180 km. van het vaste land van Italië verwijderd, maar dat betreft alleen de afstand tussen Piombino en Olbia. De Sarden leven er bijzonder rustig. Zij leven met name van de landbouw, veeteeld, visserij en toerisme. Na Sicilia is Sardinië het grootste eiland in de Middellandse zee. De helft bestaat uit rotsen, uit onbruikbaar land en ook is het klimaat er aanzienlijk woestijnachtiger dan op het vasteland. In tegenstelling tot het vasteland kent Sardinië in het geheel geen vulkanisme. De wijnbouw is kleinschalig; 4% van de wijnproduktie die jaarlijks 2 miljoen hectoliter bedraagt, wordt als DOC-wijn geklasseerd. Het aantal inheemse druivensoorten is nog altijd zeer groot: Nuragas, Vernaccia di Oristano, vermentino en malvasia di Sardegna (wit), Bovale Grande, Bovale Sardo, Monica, Nasco, Carignano, Giro’ en Cannonau voor de rode druivenrassen. Bekende wijnen zijn onder andere: Vernaccia di Oristano, Vermentino en Moscato di Sardegna.

Sicilië
Het Grootste eiland van de Middellandse Zee, en slechts 4 km. verwijderd van het vaste land. Op het eiland treft men er een rijke flora en fuana aan en een landschap met vulkanen. In alle 9 provincies worden druiven verbouwd. Over het algemeen een kleinschalige wijnbouw die veel tafelwijnen produceert. Daarom zijn er al 50 cooperaties alleen al in het Westen van dit eiland. De gemiddelde wijnproductie bedraagt 10 miljoen hectoliter, waarvan slechts 3% als DOC-wijn op de markt komt. Bekende wijnen zijn de Corvo, Etna, Marsala en Moscato.

Toscane
Toscana, enotria - land van wijn. Eindeloos heuvelland met olijfbomen, cipressen, wijngaarden en steden als Firenze en Siena maken Toscane tot mooiste landschap en het culturele hart van Italië. Het centrum van het gebied wordt gevormd door de vallei rond de midden- en benedenloop van de Arno; ten zuiden daarvan verheft zich het Toscaans heuvelland (tot 900 m) met de olijf- en wijngaarden die omringd worden door "hagen" van cypressen. De wijngaarden leveren ongeveer 5% van de totale opbrengst van de Italiaanse wijngaarden. Naast de 7 Chianti-gebieden worden twee andere grote wijnen geproduceerd: Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Deze verwierven als eerste de DOCG-status.

Trentino-Alto Adige of Südtirol
Klein maar kwalitatief belangrijk wijnbouwgebied tussen Oostenrijk en Italië. De tweetaligheid van het gebied is terug te vinden op het etiket. De Gewürztraminer is in het Italiaans Traminer Aromatico. De hoofdstad van Trentino is Trento (Trient in het Duits). De hoofdstad van Alto-Adige is Bolzano (Bozen in het Duits). Kwalitatief neemt het meest noordelijke wijngebied een bijzondere plaats in. Alto betekent "bovenloop" en de Adige is de rivier. Er is niet zo heel veel plaats (slechts 15%), maar de kalk- en zandrijke bodem is zeer geschikt voor de wijnbouw. In de buurt van de plaats Trento overheersen de pergola´s, waar de wijnstok omheen wordt geleid.

Umbria 
Umbria "Het groene hart van Italië", met prachtige steden als Assisi, Orvieto en Perugia. De laatste twee steden kennen een wijncultuur die al eeuwenoud is. De Orvieto is de meest bekende wijn uit Umbria

Veneto
De provincie Verona, met zijn zacht glooiende heuvels en vruchtbare vlakten langs de rivieren de Adige en Piave, is de belangrijkste wijnprovincie; vooral bekend om de Soave, Bardolino en Valpolicella.


terug